Клиника Ветконсулт предлага на своите клиенти диагностика и лечение на различните видове скелетно – мускулни смущения – костни фрактури, дисплазии, луксации, скъсани връзки и др. Пациентите често страдат от костно – ставни деформации, счупвания, нервни разстройства и мускулни травми, било то вродени, а други – често настъпили по време на злополука. В много от случаите фрактурите при кучетата и котките са най-често причинени при падане, скачане, ухапване, удар или агресивна човешка намеса.

Първата и най-важна стъпка при откриване на травмата на вашия любимец е да сведете до минимум движенията на засегнатия крак или травмиран участък и да се свържете с клиниката, за да имаме готовност да ви приемем по спешност.

Клиниката разполага с дигитална рентгенова апаратура, която дава възможност за бърза и прецизна диагностика, а оттам и за правилната ортопедична намеса от специалист – ортопед.

Дигиталния рентген осигурява повече детайли и подобрява диагностичната стойност на изследването. Високото качество на изображението помага на лекаря да увеличи броя на диагностицираните състояния при пациентите.

При травми на гръбначния стълб се налага изследване на целостта и проводимостта на гръбначномозъчния канал чрез миелография. Методът представлява инжектиране на контрастно вещество в гръбначномозъчния канал и съпътстваща рентгенова снимка която служи за оценка тежестта на травмата.

В зависимост от вида на фрактурата, времето на възникване на травмата и възрастта на домашния любимец се избира най – подходящия метод на:

  •  анестезия;
  •  външна фиксация според нуждите на пациента;
  •  стабилизация с пластина и винтове;
  •  съпътстваща антибиотична, аналгетична (обезболяваща) и противовъзпалителна терапия;