1. Обезпаразитяване

Първото обезпаразитявне на домашния любимец (куче или коте) трябва да бъде извършено още на 30-32 ден от раждането, тъй като много често са заразени трансплацентарно от своите майки или чрез поетото майчино мляко. Затова нека не ви заблуждава факта,че кученцето или котенцето не е излизало навън и няма откъде да се зарази. Да не забравяме,че по време на развитието си повечето паразити извършват миграция и това предполага,че едно обезпаразитяване няма да е достатъчно.

Затова ние предлагаме двукратно до трикратно обезпаразитяване през 7 дни на гладно стомахче след прецизно претегляне, преглед и назначаване на последващи ваксинации по схема в зависимост от породата и произхода на вашия любимец

Препаратите срещу вътрешни паразити могат да бъдат под различни форми, за различни килограми, с различен състав и различно качество. В повечето случаи се оправдава максимата,че цената определя качеството.

Най-правилното обезпаразитяване е ежемесечно, а това е особено важно за кучетата ловни породи, които в активен сезон са изложени на постоянен риск от опаразитяване.

Част от рутинния профилактичен преглед преди ваксинация е извършване на копроскопско изследване, което дава възможност микроскопски да се установи наличие или не на яйца на паразити, техния вид и степен на опаразитяване. Преглеждането на изпражненията на вашия любимец не означава, че животното не е опаразитено – в много случаи възрастните форми стоят здраво захванати за червата, а някои са твърде малки, за да бъдат забелязани с просто око. Затова поне един път годишно препоръчваме микроскопско изследване за установяване на заразеност и нейната степен.

Домашният ни любимец е атакуван и от външни паразити – бълхи, въшки, кърлежи, комари, космояди… Освен щетите, които нанасят със своето паразитиране, всички те могат да бъдат преносители на опасни за живота му заболявания.

Препаратите срещу външни паразити също биват с различен състав, различно качество, срок на действие и ефикасност. Препоръката ни е ежемесечно да се третира любимецът ви срещу външни паразити, в случаите когато използвате спот-он форми, тъй като ефикасността им е не повече от месец.

В случай, че се спрете на противопаразитна каишка, действието и може да продължи от 1 до 8 месеца в зависимост от нейното качество.

Опазването на домашния любимец от паразити осигурява не само неговия здравен комфорт, но и здравето и спокойствието на цялото семейство и дом.

2. Ваксинации

Правило на клиника Ветконсулт е задължително двукратно обезпаразитяване преди започване на ваксиналния цикъл.

При кучета:

Ваксинациите, които препоръчваме и извършваме са съобразени с изискванията и препоръките на фирмите – производителки на ваксини, съобразени със специфичните изисквания на породата и българското законодателство. Задължителна за нашата страна е ваксинацията срещу бяс, а всички останали ваксини са по желание, но те имат за цел профилактика на изключително опасни и често смъртоносни вирусни инфекции.

Малките кученца и котенца са носители на имунитет от майките си, но много често той не е достатъчен да успеят да преборят тежките вирусни инфекции. Често пъти лечението е безуспешно при толкова крехки пациенти със слаба имунна система.

Една от грешките, които се допускат от собствениците е разходката навън с цел приучване към хигиенни навици или игра със себеподобни, без да има необходимия имунитет и направени ваксини. Заразяването с вируси може да стане за секунда при контакт със заразена среда или нов приятел. Не бива да се подценява пълната карантина преди и по време на ваксинациите – това може да коства живота на малкото куче или коте.

След навършване на първата година и изпълнен цикъл ваксини се реваксинират един път годишно за подържане на ваксиналния имунитет.

Препоръката на фирмите – производители на ваксини е трикратно ваксиниране по схема: 6-та, 8-9-та и 12-та седмица от раждането на кутрето с цел изграждане на стабилен имунен статус.

Ако вашето куче е от породите ротвайлер и доберман ще бъде необходимо реваксиниране срещу вирусът на Парвовироза между 20-та и 22-ра седмица поради компрометиране на имунната система срещу заболяването.

Важна информация за собствениците на ловни кучета е необходимата всяка година двукратна ваксинация срещу Лептоспироза, поради постоянния контакт на кучетата с влажна и мочурлива среда, благоприятна за развитието и разпространението на Лептоспири.

Предлагаме ваксини на реномирани фирми срещу следните вирусни заболявания при кучетата: Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит, Параинфлуенца, Лептоспироза, Кучешка кашлица и Бяс.

При котки:

До навършване на първата година на вашето коте са необходими две ваксинации на дву и три месечна възраст.

Ваксинацията при котките е срещу Калицивирусна инфекция, Ринотрахеит, Панлевкопения, Хламидийна инфекция, Котешка левкемия и Бяс. Навреме направените ваксини по схема дават гаранция за имунитет и сигурност за здравето на вашите домашни любимци.

Реваксинацията при котките е необходимо да се извършва доживотно веднъж в годината.